WHK premie berekenen

 

Je Whk premie berekenen of controleren is altijd een goed idee. Door je Whk beschikking te controleren en eventueel bezwaar te maken, voorkom je dat je te veel Whk premie afdraagt.

Let op de Whk beschikking heeft ook invloed op de WGA verzekering als je eigenrisicodrager bent (ERD).

Zelf de Whk premie berekenen? Lees dan verder!

Wat is de Whk premie?

Whk premie staat voor de Werkhervattingskas (Whk) premie. Dit is een onderdeel van de werknemersverzekeringen en deze worden aan het einde van elk jaar voor het volgende jaar bekend gemaakt. Vanuit deze premieontvangsten worden de WGA-uitkeringen van werknemers betaald die ziek of arbeidsongeschikt zijn. Ook al zijn ze niet meer bij jou in dienst.

Wie betaalt de Whk premie?

De werkgever of uitkeringsinstantie betaalt de gedifferentieerde premie Werkhervattingkas (Whk). Maar de werkgever mag een deel van deze premie ook op de werknemer verhalen. Dit betekent dat een deel van het bedrag dat de werkgever betaalt, mag inhouden op het nettoloon van de werknemer. Als de werkgever dit doet, dan is dit te zien op de loonstrook. Het bedrag dat de werkgever inhoudt, heet premie Whk of gedifferentieerde premie Whk.

eigenrisicodrager WGA ERD

Whk premie berekenen: zo doe je dat

Hoe de Whk premie berekend moet worden, verschilt per jaar. Wij hebben daarom verschillende blogs geschreven over het berekenen van de Whk premie:

Beschikking Whk controleren

Het komt jaarlijks voor dat een groot deel van de Whk beschikkingen fouten bevat. Het kan bijvoorbeeld dat jou een te hoge premie wordt toegerekend, waardoor je soms tot 10 jaar te veel premie betaalt voor de Ziektewet en/of WGA. Andere fouten die veel voorkomen hebben te maken met de hoogte van de loonsommen die zijn opgenomen op de Whk beschikking.

Het is dus zeer verstandig om jouw Whk beschikking te controleren om zo te voorkomen dat je te veel premie afdraagt. Wil je een extra paar ogen om de beschikking te controleren of kijken of je ergens op kunt besparen? OZD Inkomen kan je hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op.

HOE VERZEKERD BEN JIJ
VAN EEN GOED INKOMEN EN LAAG RISICO

Gezonde medewerkers dragen bij aan een gezonde organisatie.
Meer weten wat in jouw situatie het beste is?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

OZD Inkomen: jouw partner voor een verzekerd inkomen!

1 gedachte over “WHK Premie berekenen”

Reacties zijn gesloten.