Whk premie
OZD Inkomen!

Beschikking Werkhervattingskas

Aan het einde van elk jaar verstuurt de Belastingdienst de beschikking Werkhervattingskas (Whk) naar alle werkgevers in Nederland. Alle medewerkers die na twee jaar verzuim meer dan 35% arbeidsongeschikt worden beoordeeld door het UWV ontvangen WGA-uitkeringen uit deze kas. Het gaat hier om de uitkeringen in de eerste 10 jaar na de beoordeling. Daarnaast worden de Ziektewetuitkeringen betaald aan medewerkers met een contract voor bepaalde tijd, die tijdens deze twee jaar ziek uit dienst gaan. Om deze uitkeringen te bekostigen, wordt er een premie in rekening gebracht aan de werkgevers. Dit is de Whk premie. Hoe hoog deze premie is, hangt af van of je een klein, middelgroot, of groot bedrijf bent.

duurzame inzetbaarheid
whk premie berekenen

Veelgestelde vragen Whk

Wat is mijn Whk premie 2022?

De premie staat op de beschikking Werkhervattingskas die elk jaar in de maand november door de Belastingdienst wordt verstuurd.

Is Whk verplicht?

De Werkhervattingskas is de financiering van de WGA. Deze verzekering voor arbeidsongeschiktheid is verplicht voor werknemers met een arbeidsovereenkomst.

Hoe hoog is de premie Whk?

De hoogte van de premie hangt af van de grootte van een organisatie en of er (ex)werknemers zijn die een WGA-uitkering krijgen. We hebben een drietal blogs geschreven over de premie van 2023 voor kleine, middelgrote en grote werkgevers.

Hoeveel Whk mag werkgever inhouden?

De werkgever mag deze premie niet inhouden. Het betreft een werkgeversverzekering.

Wie betaalt premie Whk?

De werkgever betaalt de premie. Dit gebeurt via de salarisadministratie. De premie mag niet worden ingehouden op het loon van de werknemer.

HOE VERZEKERD BEN JIJ
VAN EEN GOED INKOMEN EN LAAG RISICO

Gezonde medewerkers dragen bij aan een gezonde organisatie.
Meer weten wat in jouw situatie het beste is?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

OZD Inkomen: jouw partner voor een verzekerd inkomen!