Uitvoering van de Ziektewet als eigenrisicodrager

Dit zijn jouw taken en verplichtingen

Eigenrisicodrager voor de Ziektewet

In het complexe landschap van werkgeversverantwoordelijkheden speelt de Ziektewet een cruciale rol. Wanneer bedrijven kiezen voor het eigenrisicodragerschap (ERD) van de Ziektewet (ZW), krijgen ze te maken met een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? We leggen het je uit in dit blog.

Wat is ERD?

Bij het eigenriscodragerschap draagt een bedrijf zelf het financiële risico wanneer werknemers ziek worden. Je betaalt dan geen premie meer aan het UWV en neemt als het ware de rol van het UWV over. In de praktijk betekent dit dat je de ZW-uitkering aan zieke werknemers betaalt en ook verantwoordelijk bent voor hun re-integratieproces. Daarmee kun je als werkgever beter je eigen beleid bepalen en meer controle over je verzuim krijgen. Toch is het een hele uitdaging om te voldoen aan alle regels en verplichtingen van de Ziektewet en om je financiële risico’s te beheersen.

uitvoering ziektewet eigenrisicodrager

Verplichtingen bij uitvoering Ziektewet eigenrisicodrager

Als eigenrisicodrager heb je verschillende taken en verplichtingen bij het uitvoeren van de Ziektewet. Zo moet je beoordelen of (ex-)werknemers voor wie je het risico draagt bij ziekte recht hebben op een uitkering, hoelang ze recht hebben op een uitkering en hoe hoog die is.

Andere taken en verplichtingen die je hebt als eigenrisicodrager van de Ziektewet, zijn:

  • Het voorbereiden van beslissingen over de Ziektewet;
  • Het betalen van de Ziektewet-uitkering;
  • Het verzorgen van verzuimbegeleiding en re-integratie naar passend werk;
  • Het bijhouden van de verzuimadministratie;
  • Het doen van ziek- en betermeldingen bij het UWV. Dit is belangrijk voor de Eerstejaars Ziektewet-beoordeling.

Hulp bij Ziektewetuitvoering

Het UWV controleert of je jouw taken als eigenrisicodrager voor de Ziektewet goed uitvoert. Als je deze niet goed uitvoert, kan het UWV de taken van je overnemen. De kosten daarvan worden dan bij jou in rekening gebracht.

Voel je je overweldigd door deze verantwoordelijkheden? Bij OZD Personeel begrijpen we dat. Wij zijn hier om jou te helpen. We kunnen jou ontzorgen door bepaalde taken over te nemen. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van de Ziektewet als eigenrisicodrager.

OZD ERD 
INSCHAKELEN?

Wij zijn de oplossing voor de eigenrisicodrager.
Meer weten wat in jouw situatie het beste is?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

OZD ERD: Werkt voor eigen rekening en risico tegen vast tarief!