De rol van een arbodienstverlener

in het bevorderen van gezonde arbeidsomstandigheden

Het belang van een gezonde en veilige werkomgeving kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Een arbodienstverlener speelt hierbij een cruciale rol. Een arbodienst, zoals OZD Arbo van OZD Personeel, biedt professionele ondersteuning en begeleiding bij het bevorderen van een gezonde werkomgeving. In dit blog vertellen we je meer over rol van een arbodienstverlener in het bevorderen van gezonde arbeidsomstandigheden.

Taken van een arbodienstverlener

Een arbodienst helpt werkgevers en werknemers bij het opstellen en uitvoeren van verzuimbeleid en het bevorderen van gezonde arbeidsomstandigheden. Een arbodienst neemt taken over van de werkgever op het gebied van verzuim en re-integratie. Denk aan verzuimbegeleiding, het uitvoeren van een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het houden van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO).

arbodienstverlener

Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Een veilige en gezonde werkomgeving draagt bij aan efficiënt werken en gemotiveerde medewerkers. Dit helpt om het verzuim laag te houden. Maar je moet dan natuurlijk wel weten hoe je een veilige en gezonde werkomgeving creëert. Met een Risico-Inventarisatie & Evaluatie breng je alle arbeidsrisico’s in kaart, zodat je deze gericht kunt aanpakken. De RI&E is verplicht voor alle bedrijven met personeel. Ook het opstellen van een plan van aanpak naar aanleiding van de RI&E is verplicht. Dat staat in de Arbowet.

Je kunt de RI&E zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een arbodienstverlener, zoals OZD Arbo. Wij inventariseren dan de arbeidsrisico’s, adviseren over de maatregelen en stellen het plan van aanpak op. Zo weet je zeker dat je als werkgever aan je verplichtingen voldoet en hoef jij je hierover geen zorgen te maken.

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om medewerkers periodiek een medisch onderzoek aan te bieden, dat zich richt op het beperken van de gezondheidsrisico’s die het werk met zich meebrengt. Dat staat in artikel 18 van de Arbowet. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) of Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) is een handig hulpmiddel om aan deze verplichting te voldoen.

Een goed uitgevoerd PMO of PAGO zorgt voor vitalere medewerkers, grotere inzetbaarheid, lager ziekteverzuim en hogere productiviteit. De arbodienst van OZD Personeel kan jou helpen met het organiseren van een PMO. Je kunt ons inschakelen voor ondersteuning, maar je kan ook het hele onderzoek aan ons uitbesteden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.

ARBODIENST
INSCHAKELEN?

Gezonde medewerkers dragen bij aan een gezonde organisatie.
Meer weten wat in jouw situatie het beste is?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

OZD Arbo: jouw partner in verzuim en inkomen!