Preventief ziekteverzuim
Voorkomen is beter dan genezen

 

Als werkgever is het van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw werknemers gezond en productief blijven. Preventief ziekteverzuim is daarom essentieel. Voorkomen is immers beter dan genezen. In deze blog bespreken we hoe jij als werkgever preventief ziekteverzuim kunt voorkomen en jouw werknemers gezond en gelukkig kunt houden.

langdurig ziekteverzuim

Gezonde werkomgeving als basis van preventief ziekteverzuim

Een gezonde werkomgeving is de basis van preventief ziekteverzuim. Een gezonde werkomgeving betekent dat jouw werknemers in een veilige, schone en aangename omgeving werken. Dit kan worden bereikt door ervoor te zorgen dat de werkplek goed geventileerd is, voldoende daglicht heeft en dat er voldoende ruimte is voor elke werknemer om comfortabel te werken. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de werkplek ergonomisch verantwoord is, zodat werknemers geen lichamelijke klachten krijgen door langdurig zitten of staan.

Gezonde levensstijl om ziekteverzuim te voorkomen

Een gezonde levensstijl is ook van belang om ziekteverzuim te voorkomen. Werknemers die gezond eten en voldoende bewegen zijn minder vatbaar voor ziektes en hebben meer energie om productief te werken. Als werkgever kun je hieraan bijdragen door gezonde maaltijden aan te bieden in de kantine en door het aanbieden van een sportabonnement.

Goede werk-privébalans

Een goede werk-privébalans is ook van essentieel belang voor preventief ziekteverzuim. Werknemers die in balans zijn, zijn gelukkiger en hebben minder stress. Als werkgever kun je bijdragen aan een goede werk-privébalans door flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden aan te bieden. Dit geeft werknemers meer controle over hun werkdag en helpt hen om werk en privé beter te combineren.

duurzame inzetbaarheid

Stressmanagement

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim. Als werkgever kun je stress bij jouw werknemers verminderen door open communicatie te bevorderen en door te zorgen voor een goede werk-privébalans. Daarnaast kun je trainingen en workshops aanbieden om jouw werknemers te helpen omgaan met stress.

Preventief ziekteverzuim is van groot belang voor jouw bedrijf en jouw werknemers. Door een gezonde werkomgeving te creëren, te zorgen voor een gezonde levensstijl, een goede werk-privébalans te bevorderen en stressmanagement aan te bieden, kun je bijdragen aan preventief ziekteverzuim. Wil je meer weten over preventief ziekteverzuim of wil je hierover advies? Bekijk onze training Duurzaam inzetbaarheid personeel of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

ARBODIENST
INSCHAKELEN?

Gezonde medewerkers dragen bij aan een gezonde organisatie.
Meer weten wat in jouw situatie het beste is?
Neem vrijblijvend contact met ons op!