Langdurig ziekteverzuim

Langdurig ziekteverzuim kan een aanzienlijke impact hebben op werknemers en werkgevers. Niet alleen in termen van verlies van productiviteit en stijgende zorgkosten, maar ook op de kwaliteit van leven van werknemers. Dit kan leiden tot een verminderde werknemersbetrokkenheid en werkplezier, wat uiteindelijk kan leiden tot een hoog personeelsverloop en een negatieve invloed kan hebben op de reputatie van het bedrijf.

langdurig ziekteverzuim

Preventief optreden tegen langdurig ziekteverzuim

Het is daarom van cruciaal belang dat bedrijfseigenaren en HR-managers proactief zijn bij het verminderen en voorkomen van langdurig ziekteverzuim. Een belangrijke factor hierbij is preventieve maatregelen, zoals het bieden van een gezonde werkomgeving en het aanmoedigen van gezonde leefstijlkeuzes, zoals gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan worden gedaan door het aanbieden van gezonde maaltijden en snacks op de werkvloer, het creëren van groene ruimtes voor medewerkers om te ontspannen en te bewegen en het aanbieden van fitnessprogramma’s of -abonnementen.

Een andere belangrijke factor bij het verminderen van ziekteverzuim is het bieden van flexibele werktijden en thuiswerkopties. Door medewerkers de vrijheid te geven om hun werk- en privéleven in balans te brengen, kunnen zij beter voor zichzelf zorgen en zich meer betrokken voelen bij hun werk. Dit kan leiden tot een verhoogde productiviteit en een hogere werknemersbetrokkenheid.

Blijf communiceren met langdurig zieke medewerkers

Het is ook belangrijk om regelmatig te communiceren met werknemers die afwezig zijn vanwege ziekte. Het bieden van ondersteuning en hulp kan helpen om werknemers zich gesteund te laten voelen tijdens hun afwezigheid en hun terugkeer op het werk gemakkelijker te maken. Dit kan worden gedaan door middel van regelmatige check-ins, het aanbieden van mentorschap of coaching, en het bieden van toegang tot professionele hulpbronnen, zoals therapeuten of counselors.

ziekteverzuim verzekering

Langdurig ziekteverzuim verminderen en voorkomen

In het kort is het verminderen en voorkomen van langdurig ziekteverzuim een belangrijke uitdaging voor werkgevers en HR-managers. Door middel van preventieve maatregelen, flexibele werktijden en thuiswerkopties, en effectieve communicatie met werknemers die afwezig zijn vanwege ziekte, kunnen bedrijven hun werknemersbetrokkenheid en productiviteit verhogen, terwijl ze tegelijkertijd een gezonde en ondersteunende werkomgeving creëren.

Als jij meer wil weten over hoe je het langdurig ziekteverzuim binnen jouw bedrijf kunt verminderen en voorkomen, neem dan contact op met OZD Arbo. Onze deskundige adviseurs helpen je graag verder.

ARBODIENST
INSCHAKELEN?

Gezonde medewerkers dragen bij aan een gezonde organisatie.
Meer weten wat in jouw situatie het beste is?
Neem vrijblijvend contact met ons op!