Eigenrisicodrager Ziektewet: wat houdt het in?

ERD ZW

Als werkgever kun je ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van de ziektewetuitkering aan werknemers die ziek uit dienst gaan. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn de voor- en nadelen van deze keuze?

eigenrisicodrager WGA ERD

Wat is een eigenrisicodrager Ziektewet?

Als eigenrisicodrager Ziektewet betaal je zelf de uitkering aan werknemers die ziek uit dienst gaan en geen recht hebben op een WIA-uitkering. Dit betekent dat je zelf de kosten draagt van de ziektewetuitkering en dat je zelf verantwoordelijk bent voor de re-integratie van de werknemer.

Voordelen eigenrisicodrager Ziektewet

Het grootste voordeel van eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet is dat je zelf de regie houdt over de re-integratie van jouw werknemer. Je kunt zelf bepalen welke maatregelen er genomen moeten worden en je kunt deze maatregelen ook zelf uitvoeren. Dit geeft jou meer controle over het proces en kan leiden tot een snellere terugkeer van de werknemer op de werkvloer.

Daarnaast kan het financieel voordelig zijn om eigenrisicodrager te worden. Je betaalt namelijk geen premie meer aan het UWV voor de Ziektewet en je hebt de mogelijkheid om zelf de kosten van de ziektewetuitkering te beheersen.

Nadelen eigenrisicodrager Ziektewet

Er kleven ook nadelen aan het eigenrisicodragerschap. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer en draag je zelf de kosten van de ziektewetuitkering. Dit kan een financieel risico met zich meebrengen, vooral als je te maken krijgt met langdurig zieke werknemers.

Daarnaast moet je als eigenrisicodrager voldoen aan bepaalde voorwaarden en verplichtingen. Zo moet je bijvoorbeeld een garantieverklaring afgeven en moet je zelf zorgen voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van jouw werknemers. Het UWV controleert of je jouw taken als ERD goed uitvoert. Doe je dat niet goed genoeg, dan neemt het UWV de taken van jou over en berekent het de kosten aan jou door.

Wil je graag ERD ZW worden, maar ben je ontmoedigd door de nadelen? Dan is OZD Personeel er om jou te helpen. Wij kunnen je adviseren en ondersteunen bij jou eigenrisicodragerschap. Meer weten hierover? Bel gerust voor meer informatie.

eigenrisicodrager ziektewet

Wat kun je als eigenrisicodrager doen?

Als eigenrisicodrager kun je verschillende maatregelen nemen om de gevolgen van de ziektewetuitkering te beperken. Zo is het verstandig om goede afspraken te maken met de werknemer over de re-integratie en om deze afspraken goed te documenteren. Daarnaast kun je gebruikmaken van re-integratiediensten om de werknemer te ondersteunen bij het terugkeren op de werkvloer.

Wil je meer weten over het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet? Of heb je hulp nodig bij de re-integratie van een zieke medewerker? Neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag met advies en het vinden van een passende oplossing.

OZD ERD 
INSCHAKELEN?

Wij zijn de oplossing voor de eigenrisicodrager.
Meer weten wat in jouw situatie het beste is?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

OZD ERD: Werkt voor eigen rekening en risico tegen vast tarief!