Arbodienst inschakelen

Waarom en wanneer?

Het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving is een continu proces dat begint met het inschakelen van een arbodienst. Een arbodienst, zoals OZD Personeel, kan jouw organisatie helpen met het implementeren van effectieve maatregelen voor gezondheidsmanagement en het voldoen aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van arbeidsomstandigheden. In dit blog vertellen je meer over waarom en wanneer je een arbodienst kan inschakelen.

Waarom een arbodienst inschakelen?

In Nederland zijn werkgevers verplicht om de begeleiding en ondersteuning van zieke werknemers te regelen. Daarnaast heb je een aantal verplichtingen op het gebied van gezond en veilig werken. Een arbodienst inschakelen helpt je om aan deze wettelijke eisen te voldoen. Dit houdt in dat je als bedrijf een contract moet afsluitend met een gecertificeerde arbodienst. Dit heet het basiscontract.

arbodienst inschakelen

Wanneer arbodienst inschakelen?

Als arbodienstverlener ondersteunen wij jou bij het begeleiden van zieke werknemers en helpen we bij het bevorderen van een veilige en gezonde werkomgeving. Er zijn een aantal moment waarop een bedrijf een arbodienst kan inschakelen:

  • Verzuimbegeleiding

Een arbodienstverlener kan jouw zieke medewerkers begeleiden bij verzuimen en helpen bij het opstellen van een plan van aanpak voor re-integratie. Hierdoor kunnen zieke medewerkers sneller op verantwoorde wijze weer gaan werken en kan langdurig verzuim voorkomen worden.

  • Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Werkgevers zijn verplicht om een RI&E uit te voeren en naar aan leiding hiervan een plan van aanpak op te stellen. Je kunt de arbodienst inschakelen om deze taak over te nemen.

  • Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) of Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Je bent als bedrijf verplicht om een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek aan te bieden aan medewerkers. OZD Arbo kan deze taak van jou overnemen. Zo weet je zeker dat je aan alle verplichtingen voldoet.

  • Advies over verzuimpreventie

Een arbodienst kan jouw bedrijf ondersteunen bij het nemen van preventieve maatregelen om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van trainingen over gezond werken en het uitvoeren van risico-inventarisaties en -evaluaties.

  • Advies over duurzame inzetbaarheid

Ook kan een arbodienst jou advies geven rondom duurzame inzetbaarheid. Dit doet OZD Personeel bijvoorbeeld door het geven van trainingen over vitale medewerkers.

Wil jij voldoen aan je wettelijke verplichtingen en laten zien dat je het welzijn van je medewerkers belangrijk vindt? Neem dan contact op met OZD Personeel en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen met onze arbodienstverlening.

ARBODIENST
INSCHAKELEN?

Gezonde medewerkers dragen bij aan een gezonde organisatie.
Meer weten wat in jouw situatie het beste is?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

OZD Arbo: jouw partner in verzuim en inkomen!