De 5 pijlers van duurzame inzetbaarheid medewerkers

Hoe blijf je als werknemer en werkgever toekomstbestendig?

Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk onderwerp voor zowel werkgevers als werknemers. Het gaat erom hoe mensen op een gezonde en productieve manier kunnen blijven werken gedurende hun hele loopbaan. Maar hoe bereik je dat? In dit artikel bespreken we de vijf pijlers van duurzame inzetbaarheid van medewerkers, zodat zowel werkgevers als werknemers toekomstbestendig kunnen blijven.

duurzame inzetbaarheid medewerkers

Pijler 1: Gezondheid en vitaliteit van personeel

Gezondheid en vitaliteit zijn de basis voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Werknemers moeten gezond zijn om goed te kunnen presteren. Daarom is het belangrijk dat werkgevers investeren in gezonde werkomstandigheden en in de gezondheid van hun werknemers. Denk aan ergonomisch meubilair, een gezonde werkomgeving en goede arbeidsomstandigheden.

Maar ook werknemers zelf kunnen investeren in hun eigen gezondheid en vitaliteit. Dit kan bijvoorbeeld door voldoende te bewegen, gezond te eten en regelmatig te ontspannen. Zo blijven ze fit en gezond, wat hun inzetbaarheid vergroot.

 

Pijler 2: Ontwikkeling en groei van medewerkers

Om duurzaam inzetbaar te blijven, is het belangrijk dat werknemers zich blijven ontwikkelen. Dit kan door het volgen van opleidingen en trainingen, maar ook door het opdoen van nieuwe ervaringen. Werkgevers kunnen hierin investeren door het aanbieden van opleidingsmogelijkheden, maar werknemers kunnen ook zelf initiatief nemen door bijvoorbeeld een cursus te volgen.

Pijler 3: Werk-privé balans

Een goede werk-privé balans is belangrijk voor de gezondheid en vitaliteit van werknemers. Werkgevers kunnen hierin investeren door bijvoorbeeld flexibele werktijden aan te bieden of thuiswerken mogelijk te maken. Maar ook werknemers zelf kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld hun werk en privéleven goed te plannen.

 

Pijler 4: Duurzame inzetbaarheid en mobiliteit

Duurzame inzetbaarheid en mobiliteit zijn nauw met elkaar verbonden. Het gaat hierbij om de manier waarop werknemers zich verplaatsen van en naar het werk. Werkgevers kunnen hierin investeren door bijvoorbeeld het stimuleren van fietsen of het aanbieden van een leasefiets. Maar ook werknemers kunnen hierin bijdragen door bijvoorbeeld te kiezen voor duurzame vervoersmiddelen.

 

Pijler 5: Werknemer en werkgever werken samen aan duurzame inzetbaarheid

Tot slot is het belangrijk dat werknemers en werkgevers goed samenwerken om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Werkgevers kunnen hierin investeren door bijvoorbeeld regelmatig in gesprek te gaan met hun werknemers over hun ontwikkeling en inzetbaarheid. Maar ook werknemers kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld feedback te geven aan hun werkgever en open te staan voor verandering.

duurzame inzetbaarheid medewerkers
duurzaam inzetbaarheid

Hoe kun je als werknemer duurzaam inzetbaar zijn?

Als werknemer kun je zelf ook bijdragen aan duurzame inzetbaarheid. Door te investeren in je eigen gezondheid en ontwikkeling, kun je je eigen inzetbaarheid vergroten. Maar ook door mee te denken met je werkgever over hoe duurzame inzetbaarheid kan worden bevorderd, kun je een belangrijke rol spelen in het toekomstbestendig maken van jezelf en je organisatie.

 

Zo investeer je in duurzaam inzetbare medewerkers

Door te investeren in gezondheid en vitaliteit, ontwikkeling en groei, werk-privé balans, mobiliteit en een goede samenwerking tussen werknemers en werkgevers, kan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers worden bevorderd. Dit zorgt ervoor dat werknemers toekomstbestendig blijven en dat werkgevers kunnen blijven rekenen op productieve en gemotiveerde werknemers.

Maar duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen over de gezondheid en prestaties van werknemers. Het heeft ook een maatschappelijk belang. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid, dragen werkgevers en werknemers bij aan een gezonde en productieve samenleving. Bovendien kan duurzame inzetbaarheid bijdragen aan een positief imago van een bedrijf en aan de tevredenheid van werknemers.

Vitaliteit op de werkvloer?
Bij OZD Personeel kunnen we je op verschillende manieren helpen.

We bieden trainingen aan over de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van personeel.
Meer weten hierover?
Ga naar OZD Training.

OZD training: verhoog de kennis en vaardigheden van jouw medewerkers.