Risicomanagement modellen
Essentieel voor de RI&E

Risicomanagement modellen zijn onmisbaar bij het opstellen van een gedegen Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Deze modellen helpen organisaties bij het identificeren, evalueren en beheersen van risico’s op de werkplek. In dit blog belichten we de relevante modellen en hoe deze in verband staan met de RI&E.

 

3 handige risicomanagement modellen

Er bestaan verschillende risicomanagement modellen. Ze zijn er allemaal op gericht om je te helpen met het identificeren, analyseren en beheersen van risico’s op het werk. Hieronder lichten we 3 populaire modellen uit die verband hebben met de RI&E.

  1. Risicomatrix: De risicomatrix helpt organisaties bij het categoriseren en prioriteren van risico’s. Door risico’s te beoordelen op basis van hun waarschijnlijkheid en impact, kan je effectievere preventiemaatregelen treffen.
  2. SWOT-Analyse: Met de SWOT breng je de Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen  je bedrijf in kaart. Hierdoor kun je proactief plannen en strategieën ontwikkelen om de risico’s te beheersen.
  3. FMEA (Failure Mode and Effects Analysis): FMEA identificeert de risico’s in processen en de gevolgen daarvan, waardoor je risico’s en de effecten ervan beter kunt voorkomen of beperken.

 

Verband met de RI&E

De genoemde modellen helpen bij het nauwkeurig identificeren en evalueren van risico’s die tijdens de RI&E naar voren komen. Het bepalen van prioriteiten wordt eenvoudiger, waardoor resources effectief kunnen worden toegewezen aan de meest kritieke risico’s. Daarnaast helpen de modellen om een strategisch plan op te stellen voor risicobeheersing en het bevorderen van een veilige werkomgeving.

risicomanagement modellen

FAQ risicomanagement modellen

1. Wat is de rol van risicomanagement modellen in de RI&E?

De modellen zijn instrumenten die de RI&E ondersteunen in het identificeren, analyseren en prioriteren van risico’s op de werkplek.

2. Hoe kies ik het juiste model voor mijn organisatie?

Welk model het beste bij jouw bedrijf past, is afhankelijk van de organisatiegrootte, de sector waarin het bedrijf zich bevindt en specifieke risico’s. Combineer de verschillende modellen voor een holistische benadering.

3. Hoe implementeer ik deze modellen in mijn bestaande RI&E?

Training en bewustzijn van medewerkers zijn cruciaal. Gebruik de modellen als leidraad voor het uitvoeren en bijwerken van jouw RI&E.

 

Hulp bij risico-inventarisatie

Een strategische benadering van risicomanagement met behulp van bewezen modellen versterkt de effectiviteit van jouw RI&E. Dit waarborgt niet alleen de veiligheid op de werkplek, maar draagt ook bij aan de duurzame groei en veerkracht van jouw organisatie.

Heb jij vragen over het implementeren van de risicomanagement modellen in je bestaande RI&E? Neem gerust contact met ons op. OZD Arbo kan jou helpen met een plan op maat om risico’s te inventariseren en te beperken.

Breng risico’s in kaart
met een plan van aanpak op maat

Gezonde medewerkers dragen bij aan een gezonde organisatie.
Meer weten wat in jouw situatie het beste is?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

OZD Arbo: jouw partner in verzuim en inkomen!